Hip-hop je odavno prestao biti samo i ekskluzivno glazba američkih crnaca iz geta koji pjevaju o svojoj stvarnosti – nasilju, drogi i kriminalu, a često ih i prakticiraju. Ovaj glazbeni pravac i subkultura, koja se na njega nadovezuju danas su dio mainstreama, a glazbenici koji se njime bave, o teškom životu u getu govore iz svojih luksuznih vila i privatnih aviona.

Čini se da većini ljubitelja hip-hopa to ne smeta, pa nije nimalo čudno da su koncerti ovih zvijezda među najposjećenijima, a festivali koji gaje ovaj glazbeni izričaj redovito su među najpopularnijima. Popularimages-7ni hip-hop festivali održavaju se po cijelom svijetu, a među njih spadaju Soundset Festival u Minnesoti, Sasquatch u saveznoj državi Washington, Governors Ball u New Yorku, Roots Picnic u Philadelphiji, Bonnaroo u Manchesteru, Wireless Festival u Londonu, OVO Fest u Torontu i mnogi drugi.

I Hrvatska svog konja za trku ima, pa i u Lijepoj našoj možete uživati u nekima od najvećih zvijezda svjetske hip-hop scene. Najveći festival ove vrste svakako je Fresh Island Festival koji se sredinom srpnja održava na plaži Zrće na otoku Pagu, a koji je ove godine održan po peti put. Na ovom festival nastupaju i svjetske zvijezde poput Chrisa Browna i Wiz Khalife, da spomenemo samo dva najveća imena koja su nastupila ove godine. Možete uživati u vrhunskoj glazbi i prekrasnom okruženju.

Na ovim festivalima u pravilu se okupe deseci, a ponekad i stotine tisuća ljudi, pa je organizacija unosna, ali i logistička noćna mora. Da bi se organizirao ovakav festival, potrebno je mnogo više od pronalaženja izvođača. Organizacija podrazumijeva osiguranje smještaja, kako za izvođače, tako i za posjetitelje, gastronomsku ponudu, osiguranje, binu, razglas, kao i svu potrebnu infrastrukturu. Kada se sve to uzme u obzir nema sumnje kako su ovakvi festivali financijski vrlo isplativi, ali zahtijevaju preciznu organizaciju sa kojom se u pravilu počinje odmah po završetku tekućeg festivala.