Kako Brooklynski hip-hop festival ujedinjuje zajednicu

Prvo izdanje Brooklyn Hip-Hop Festivala održano je 2005. godine, i festival je brzo postao jedan od najznačajnijih festivala te vrste u New Yorku i okolici. Festival se održava sredinom srpnja i često se naajvljuje i prezentira kao događanje od ”četiri dana u kojima se živi hip-hop”. Svake godine organizatori se trude dovesti vrhunske izvođače, a ove godine na festivalu su nastupila neka od najpoznatijih imena hip-hopa, poput NAS-a, Taliba Kwelija, Fabulous i Rapsody.

Iako je festival prije svega fokusiran na glazbu u kojoj posjetitelji mogu uživati u neograničenim količinama, to nisu jedina događanja vezana uz ovaj festival, pa se tako redovito održavaju projekcije igranih i dokumentarnih filmova s hip-hop tematikom, kao i razni okrugli stolovi i diskusije na tu temu. Organizatori festivala vole reći kako su ovaj festival zamislili više kao društveno okupljanje ljudi koji razmišljaju na isti način, nego samo kao koncert.5952528137_12f5074776_b

Tako se je u filmskom dijelu festivala ove godine moglo vidjeti više igranih i dokumentarnih filmova, kako iz mainstream produkcije, tako i nezavisnih, a svi su bili redom na neki način povezani s hip-hopom. Na panel diskusijama mogla su se čuti predavanja o raznim temama, od položaja žena u hip-hop glazbi, do najnovijih trendova koji su se pojavili posljednih godina, a predavači su redom bili stručnjaci koje se isplatilo poslušati.

Sve ovo pokazuje kako se može organizirati događanje vezanu za urbanu glazbu i kulturu, a koje će biti više od samog koncerta i koje će ljudima ponuditi priliku da vide i neke druge aspekte urbane kulture. Ovo je sjajno mjesto ne samo za ljude koji vole i žive tim načinom života, već i za one koji žele naučiti nešto više o ovoj subkulturnoj skupini, njezinim predvodnicima i pripadnicima. Brooklyn Hip-Hop Festival se je na taj način pozicionirao kao vrhunsko glazbeno događanje, ali i kao dobar putokaz organizatorima sličnih događanja kako bi jedan vrhunski festival urbane kulture trebao izgledati.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *