Najbolji hrvatski hip-hop izvođači

Početak hrvatskog hip-hopa seže u sredinu devedesetih godina prošlog stoljeća, kad je u skladu sa svjetskim trendovima, ta vrsta glazbe ‘uzela maha’ i u našem okružju. U tom razdoblju od nekih 20ak godina, kao najbolji od hip-hop izvođača na prostoru Hrvatske svakako su se afirmirali:

E.T.- možemo ih nazvati i pionirima, začetnicima hrvatskog hip-hopa, mada je njihov glazbeni izričaj dio dance pokreta početkom devedesetih, ali svakako s vrlo jakim elementima hip-hopa. Posebno su bili popularni i uspješni u razdoblju kad im je vokal bila Ivana Ranilović – Vanna. Osnivač grupe je Adonis Čulibrk – Boytronic, 1987.g. Najupečatljiviji i najznačajniji su im albumi Electro team ( 1993.g. ), Second to none ( 1994. ), te Anno domini ( 1996.g. ). Nažalost, odlaskom Vanne, 1998.g., popularnost i uspješnost E.T.-ja je u padu.

The beat fleet- osnovhqdefault-2ani 1990.g. u Splitu, njeguju lokalni dalmatinski rječnik u svojim pjesmama. U vrh hrvatskog hip-hopa probili su se debitantskim albumom Ping-pong ( umjetnost zdravog đira ) iz 1997.g. I danas su jedni od najpopularnijih hrvatskih hip-hop izvođača, posebno poznati po članovima Saši Antiću i Mladenu Badovincu. Dobitnici su skoro 20 nagrada Porin za svoj doprinos hrvatskoj glazbi u zadnjih desetak godina.

Bolesna braća- sastav koji je u biti duet iz Zagreba, a čine ga Baby Dooks i Bizzo. Osnovani 1996.g, aktivni i danas. Najpoznatiji po albumima Lovci na Šubare i Radio Fanfara.

Edo Maajka- izvođač rođenjem i podrijetlom iz susjedne BiH, koji je nažalost, zbog ratnih zbivanja u 90ima preselio u Zagreb i doprinosi razvoju hrvatskog hip-hopa. Vjerojatno najpopularniji hrvatski hip-hop izvođač današnjice. Dobitnik 3 nagrade Porina, za album No sikiriki ( 2005.g. ), spot Pržiiiii ( 2005.g. ) i kao Novi izvođač godine 2003.

Elemental- sastav iz Zagreba koji djeluje od 1998.g. U usponu zadnjih desetak godina, posebno nakon albuma Male stvari iz 2004.g. Posebno poznati po glavnom ženskom vokalu, Mireli Priselac.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *