Nastanak DJ-a i MC-ja

Prvi pojavni oblici hip- hop glazbe započeli su još sedamdesetih godina prošloga stoljeća kao dio njujorške underground scene siromašnijih četvrti. Uglavnom su se sastojali od glazbe, breakdancea i pisanja grafita, a prednjačili su mladi afroameričkog i latinoameričkog podrijetla. Mnogi od njih bili su nezaposleni, ali uspijevali su se snaći radeći kao DJ-i po diskotekama. Tamo su usvojili “diskdžokejske” tehnike koje su im pomagale da mogu puštati glazbu neprekidno, poput korištenja dvaju gramofona i DJ mikseta.

Ta moda preseljena je i na ulicu, gdje su isti ti DJ-i puštali glazbu, tada popularne funk i disko uspješnice, na privatnim zabavama. Ponekad bi zamolili kojeg prijatelja da im nastupi kao MC. Malo tko je tada mogao predvidjeti da ustvari postavljaju temelje budućnosti glazbe. Započeli su skromno, a danas su jedni od najplaćenijih svjetskih glazbenika.

DJVećina termin DJ dobro poznaje: on označava skraćenicu od pojma disc jockey, disk džokej, odnosno osobu zadužena za puštanje glazbe. Malo je manje poznat naziv MC. Povijesno je “maestro di ceremonie” označavao vatikanske velikodostojnike, a drugdje je “master of ceremonies” predstavljao diplomatskog predstavnika koji je dočekivao strane delegacije. Zahvaljujući rastu hip- hop kulture, današnji naziv MC općenito se pridodaje “gospodarima ceremonije” u improviziranom izmišljanju i izvođenju rima.

Ranije spomenuti DJ-i radili su u dogovoru s MC-jevima čiji je zadatak bio predstaviti toga DJ-a, hvaliti njegov rad i zagrijati publiku. Kao i ostali voditelji programa, neki su se pripremali s unaprijed napisanim tekstom, a drugi su se pouzdali u trenutnu inspiraciju. Neki od njih bili su uspješniji od drugih i pričajući uz ritme glazbe sasvim slučajno su izumili ono što danas nazivamo repanjem.

Kako je repanje postajalo sve popularnije, dolazilo je do stvaranja sve više dueta DJ-a i MC-ja. Uz rastuću konkurenciju, i DJ-i i MC-ji su započeli poboljšavati svoje radove. DJ-i osvježavanjem ritmova koristeći sempliranje kratkih brejkova i tehniku “scratching”, a MC-ji usavršavanjem kroz kompleksnije rime i prirodniji stil reperskoga izgovora, tzv “flow”.

Hip- hop se u početku izvodio isključivo uživo, a revoluciju je donio singl “Rapper’s Delight” snimljen 1979. Ova pjesma izvođača Sugarhill Gang iznenadila je sve dospjevši na sam vrh svjetskih top lista. Ostalo je povijest.