Na prvi pogled, hip-hop i rap su jednostavni do srži. Osnova svega je glas kojim se proizvodi većina efekata, pa mnogi misle kako je produciranje ovakve glazbe vrlo lako. Prava istina je bitno drugačija, jer je ponekad najteže napraviti naizgled najjednostavnije stvari. Dakle, ako imate namjeru upustiti se u produciranje hip-hop albuma dobro će Vam doći nekoliko savjeta:

  • Razmislite o pjesmi koju producirate i njezinoj namjeni, pa radite u skladu s tim. Na taj ćete način postići da pjesma zvuči najbolje što može.
  • Postepeno gradite ritam. Počnite sa nekim jednostavnim zvukom, poput bubnjeva, a zatim postupno dodajte nove elemente.
  • Koristite sampleove, ali obratite pažnju na zakonsku regulativu. Sampleovi iz tuđih pjesama su gotovo zaštitni znak ove glazbene vrste, ali vodite računa da oni najčešće potpadaju pod zakon o autorskim pravima, pa ako ozbiljno razmišljate o ovom elementu, razmislite i o otkupu prava na korištenje.
  • Soundbombing je termin koji označava korištenje neobičnih zvukova u pjesmama. Ovaj je efekt vrlo čest u hip-hopu, a u raznim pjesmama mogli ste čuti ptičji cvrkut, zvukove automobila ili motora, pucnjeve i mnoge druge zvukove koji su pjesme činili još boljim.images
  • Ne pretjerujte. Hip-hop i rap su u osnovi vrlo jednostavni, i zato je lako pretjerati sa efektima i otići u krajnost. Ovo se odnosi i na upotrebu gitarskih rifova, bubnjarskih sola i drugih glazbenih elemenata koji zasigurno sjajno zvuče i u nekim pjesmama pristaju upravo savršeno. Međutim, ako se ne upotrijebe na pravi način, mogu dovesti i do kontraefekta i pretvoriti vaš uradak u običnu parodiju.
  • Mnogi nadobudni mladi producenti vole koristiti način rada etabliranih kolega kao uvod, i to može biti dobra stvar, ali se ponovno postavlja pitanje mjere. Kao i u mnogim drugim područjima ljudskog djelovanja, puno je bolje pokušati pronaći vlastiti stil, nego kopirati tuđe radove. Naime, činjenica je da većina više voli original od kopije, bez obzira koliko ta kopija bila kvalitetna.