Zlatno doba hip hop glazbe

Hip hop je kulturni pokret koji je 70-ih godina prošlog stoljeća nastao u newyorškom Bronxu u redovima stanovnika iz niže srednje i niže klase, prvenstveno Afroamerikancima, Portorikancima i Jamajčanima. Iako je hip hop pokret koji se javlja u raznim kulturnim granama, najpoznatiji dio hip hopa je glazba.
Rane devedesete bile su vrlo dobro vrijeme za mnoge glazbene pravce, a hip hopu tome nije nikakav izuzetak. U svijetu su početkom devedesetih u hip hop glazbi vladali ljudi poput Vanille Icea i MC Hammera, koji su se, doduše, pokazali kao oni koji su plesali jedno ljeto, odnosno imali jedan pravi hit i zatim nestali. Međutim, u to vrijeme pojavili su se i Ice Cube, Public Enemy, Tupac i Nas.
U Hrvatskoj je 90-ih godina hip hop bio u povojima, ali već su se onda pojavili prvi kvalitetni izvođači, pjesme i albumi. Jedan od njih je General Woo koji je početkom 90-ih iz Vukovara stigao u Zagreb. Nakon rada u nekoliko projekata, s Targetom osniva 1996. bend Tram 11 koji se raspada 2003., a članovi nastavljaju sa samostalnim karijerama.
Davor DretarDavor Dretar Drele, koji je danas poznat kao radijski i televizijski voditelj, početkom devedesetih je osnovao grupu Dreletronic, koja je postojala nekoliko godina i uglavnom parodirala zagorski stil života. Najpoznatija pjesma bila im je Čavel v glavi, koja je zapravo parodija Thompsonove Čavoglave.
TBF, odnosno The Beat Fleet je vjerojatno najpoznatiji hrvatski hip hoperski sastav. Nastali su u Splitu 1990., a postoje i danas. U početku su bili klasični hip hoperi, a s vremenom su razvili svoj vlastiti glazbeni izričaj. Koliko su to kvalitetno napravili, najbolje pokazuje činjenica da su za svoj rad osvojili pet nagrada Crni mačak, 11 Zlatnih koogli i čak 19 Porina.
Osim njih, pojavili su se i drugi hip hoperi. Neki su trajali kratko, dok su drugi i dan danas na sceni, što samo pokazuje kako je riječ o kvalitetnom i izdržljivom glazbenom žanru koji će nas još dugo zabavljati.